Espoon ja Shanghain yhteinen talviurheiluhanke huipentui: Situations esittelemässä muodostelmaosaamista

27.12.2019

Espoon Taitoluisteluklubin kansallinen seniorijoukkue Situations vei joulukuun alussa suomalaista jääurheilukulttuuria maailmankartalle yhdessä Espoon kiekkoseurojen kanssa. Espoon ja sen ystävyyskaupunki Shanghain panostus Suomi-Kiina talviurheilun teemavuoden kunniaksi tutustutti espoolaisurheilijoita kiinalaiseen kulttuuriin. Samalla rakennettiin kansainvälistä taitoluisteluyhteistyötä.

Vain kuukautta aiemmin Situations-joukkueen luistelijoille tarjottiin ainutkertaista mahdollisuutta osallistua viiden päivän edustusmatkalle Kiinaan. Lähtöpäivän koittaessa 14 situa sekä yhteensä 15 Espoon Kiekkoseuran, Espoon Palloseuran ja Blues Juniorsin kiekkoilijaa kokoontuivat Helsinki-Vantaan lentokentälle passit ja viisumit ojennuksessa, odotuksesta kuhisten.

Situations koostuu useista entisistä SM-tason muodostelma- ja yksinluistelijoista, jotka ovat aktiiviuransa varrella kokeneet paljon. Silti ystävyysmatka oman aktiiviuran jälkeen oli ainutlaatuinen elämys.

– Kyllähän se vähän hullulta tuntui, että meidän kerran viikossa treenaava jäähdyttelyjoukkue pääsee tällaiseen mukaan. Matka oli aivan huikea kokemus. Monipuoliseen ohjelmaan kuului useita esiintymisiä, valmennusklinikoita, kouluvierailuita sekä tietysti paikalliseen kulttuuriin tutustumista, summaa joukkueen luistelija Jannika Myntti.

Matkan mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi situt sanovat yhteen ääneen esiintymisen Shanghain jääpuiston kauden avajaisissa, jotka samalla markkinoivat tulevia Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisia. Shanghain tunnetun maamerkin, Pearl Towerin, juurella kaupungin upeiden värivalojen välkkeessä situt esiintyivät paikalliselle yleisölle, jolle laji oli suurimmaksi osaksi tuntematon. Nähtiinpä tapahtumassa myös Kiinan muodostelmaosaamista.

Kiina panostaa muodostelmaluisteluun

Tapahtuma toteutettiin osana Suomen ja Kiinan valtioiden välistä talviurheilun teemavuotta 2019. Pääsääntöisesti Kiinassa vuoden aikana järjesteyt talviurheilutempaukset ovat sijoittuneet Pekingiin - Espooon ystävyysmatka oli ainoa laatuaan Shanghaissa. Samalla matka tarjosi upean mahdollisuuden rakentaa ystävyyttä myös muodostelmaperheen kesken.

Kokenut taitoluistelumaa Kiina on tunnettu erityisesti maailmanluokan pariluistelijoistaan. Viime vuonna maa otti kuitenkin historiallisia askeleita myös muodostelmaluistelun parissa, kun ensimmäinen kiinalainen joukkue nähtiin kevään MM-kisoissa Helsingissä. Shanghaissa situt tutustuivat paikallisen noviisi-joukkueen valmennustiimiin, jossa suomalainen valmennusosaaminen

otettiin innolla vastaan. Situjen kokeneet entiset sm-senioriluistelijat ja valmentajat jakoivat lajitietämystään sekä treenivinkkejä. Shanghain valmennustiimi kuunteli opit tarkkaan; kiinnostus myös tulevaisuuden yhteistyöhön suomalaisten luistelijoiden ja valmentajien kanssa oli suurta.

Oodi jäälajeille

Jääkiekon ja taitoluistelun lisäksi matkaan kuului myös suomalaisittain harvemmin nähty jäälaji, kaukalopikaluistelu eli short track. Shanghaissa järjestettiin matkan aikana short trackin maailmancupin osakilpailu, jota koko Espoon delegaatio seurasi suurella mielenkiinnolla vip-paikoilta. Lajin vauhdikkuus yhdistettynä tuttuun ja turvalliseen jäähalliympäristöön olivat omiaan lisäämään innostusta kisakatsomossa. Myös Kiinan muodostelmaluistelulla ja pikaluistelulla on epätyypillinen yhteys, sillä Kiinan muodostelmaluistelun MM-joukkue koottiin osittain entisistä pikaluistelijoista.

– Kaiken kaikkiaan olemme tosi kiitollisia Espoon kaupungille ja tietysti seurallemme tästä mahdollisuudesta. Käteen jäi kasa mielettömiä elämyksiä ja mahtavia ihmisiä. Tämä on hieno osoitus suomalaisesta jääurheiluosaamisesta, vaikka short track -experttejä meistä ei vielä tämän reissun aikana tullutkaan, Myntti naurahtaa.